Eπιτροπή Εσωτερικών: Oλοκληρώθηκε η συζήτηση για την εκλογική διαδικασία – Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές οι βουλευτικές εκλογές

Δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην εκλογική διαδικασία κατά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με όσα διαφάνηκαν από τη συζήτηση της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου είπε πως έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος συζήτησης των προτάσεων νόμων που έχουν να κάνουν με την εκλογική διαδικασία, και σημείωσε πως εκ πρώτης όψεως δεν προβλέπονται μεγάλες αλλαγές στις εκλογές που έρχονται. Όπως σημείωσε, παραμένει για εκτενέστερη συζήτηση είναι η πρόταση της ΕΔΕΚ το θέμα της δημιουργίας του θεσμού των Βουλευτών Επικρατείας και κατ΄ επέκταση η αύξηση του αριθμού των Βουλευτών. Πρόσθεσε ότι άλλες προτάσεις που αφορούσαν διαδικασίες, ποσοστό εισδοχής, η οριζόντια ψηφοφορία, δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν την απαραίτητη στήριξη για να οδηγηθούν για ψήφιση στην Ολομέλεια.  Η κ. Μαύρου είπε πως από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η συζήτηση για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στόχος της Επιτροπής Εσωτερικών είναι να συνεχίσει τη συζήτηση και εντός καλοκαιριού ώστε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου τα νομοσχέδια να οδηγηθούν στην Ολομέλεια.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Βουλευτής Γιώργος Κάρουλλας, είπε ότι η όποια τροποποίηση του εκλογικού Νόμου θα πρέπει να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία ούτως ώστε ο αναθεωρητικός νομοθέτης να μην κατευθύνεται από την εκάστοτε πλειοψηφία τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά για χάρη της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας του εκλογικού συστήματος να ισχύσουν αυτά από την μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία. Πρόσθεσε πως η όποια τροποποίηση των εκλογικών διαδικασιών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να τεθούν κάτω από το πλαίσιο λειτουργίας της Μεταρρύθμισης της ΤΑ και όχι ανεξάρτητα. «Ως ΔΗΣΥ υποστηρίζουμε την οριζόντια ψηφοφορία και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για αυτή γιατί πάνω από όλα είναι ο πολίτης και όχι το κόμμα», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε πως το κόμμα του, διαφωνώντας με την πρακτική προώθησης αλλαγών στην εκλογική νομοθεσία μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές, αποφάσισε να μην στηρίξει οποιαδήποτε πρόταση που τροποποιεί την εκλογική διαδικασία και πρακτική. «Ευρισκόμενοι μόλις έντεκα μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αγγίξουμε την εκλογική νομοθεσία και να προβούμε σε ουσιαστικές αλλαγές που αφορούν την λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. Για αυτό το λόγο τασσόμαστε υπέρ της διατήρησης όλων των νομοθεσιών στην σημερινή τους μορφή», είπε. Όπως σημείωσε, το ΔΗΚΟ προτείνει τη διατήρηση του εκλογικού μέτρου στο 3,6% τονίζοντας πως καμιά αλλαγή δεν πρέπει να γίνει ως προς την αύξηση των βουλευτικών εδρών με την καθιέρωση Βουλευτών Επικρατείας και την επιβολή ορίου θητειών για Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους. Επίσης, προτείνει όπως η Βουλή εξετάσει τις όποιες προτάσεις μετά τις επερχόμενες Βουλευτικές.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, αναφερόμενος στην πρόταση της ΕΔΕΚ για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, είπε πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να αυξηθεί ο αριθμός των Βουλευτών. «Εκτιμούμε ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα δώσει την ευκαιρία στα κόμματα αλλά και στο Κοινοβούλιο να αναβαθμίσουν το επιστημονικό και το τεχνοκρατικό τους επίπεδο προς όφελος της νομοθετικής εργασίας», είπε, και σημείωσε πως η προσθήκη του ψηφοδελτίου αυτού δεν αλλάζει τα δεδομένα της εκλογικής διαδικασίας και του εκλογικού νόμου και δεν μπορεί να προβληθεί το επιχείρημα ότι πλησιάζουμε σε λιγότερο από ένα χρόνο από τις Βουλευτικές. Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση, είπε πως με βάση αυτή, οι 7 Βουλευτές που θα υποδειχθούν από τα κόμματα και τους συνδυασμούς θα περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια όλων των εκλογικών περιφερειών κάτω από τους υποψηφίους της συγκεκριμένης περιφέρειας. Θα είναι ενιαία η ψηφοφορία για περιφέρεια και επικράτεια και θα δικαιούνται οι εκλογές να τοποθετήσουν μέχρι και 2 σταυρούς.  Απ΄ εκεί και πέρα, ανάλογα με τον αριθμό των Βουλευτών Επικρατείας που θα εκλέγει ο κάθε συνδυασμός ή κόμμα, θα εκλέγονται αυτοί που θα συγκεντρώσουν τον μεγαλύτερο αριθμό σταυρών, εξήγησε. Με αυτό τον τρόπο, οι 56 Βουλευτές θα γίνουν 63, ενώ το εκλογικό σώμα από 80 Βουλευτές που προνοεί το Σύνταγμα σήμερα, θα αυξηθούν στους 90 έτσι ώστε να διατηρηθεί το ποσοστό 7 προς 3 που καθορίζεται με βάση το Σύνταγμα. Σημείωσε πως η Κύπρος έχει τον μικρότερο αριθμό Βουλευτών εντός Ευρώπης καθώς το Λουξεμβούργο έχει 60 Βουλευτές και η Μάλτα 67.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι το Κίνημα δεν ζητά να αυξηθεί ο αριθμός των Βουλευτών. «Εμείς αυτό που ζητούμε, είναι αυτό που ζητά η και κοινωνία να έχουν την τόλμη οι Βουλευτές και τα κόμματα να το υλοποιήσουν, την οριζόντια ψηφοφορία. Και φάνηκε για ακόμη μια φορά πως το κομματικό προσωπικό απέχει κατά παρασάγγας από την κοινωνία που εκπροσωπεί σε αυτό το κρίσιμο θέμα. Μιλούν για κομματική δημοκρατία, για κόμματα που είναι υπεράνω των πολιτών και υπεράνω της κοινωνίας και απορρίπτουν την οριζόντια ψηφοφορία. Ιδού τα κόμματα και ο καθένας ας κρίνει», είπε.

Η Βουλευτής του Κινήματος «Ανεξάρτητοι», Άννα Θεολόγου, είπε πως συζητήθηκε σήμερα η πρόταση που θέλει να καλύψει ένα κενό στον Νόμο σχετικά με τη διαδικασία εκλογής κομμάτων, κομματικών συνδυασμών και ανεξάρτητων συνδυασμών με τρόπο ώστε να υπάρχει ίση μεταχείριση και ίση αντιπροσώπευση. «Είναι δημοκρατική αρχή ότι η κάθε ψήφος του κάθε πολίτη έχει την ίδια βαρύτητα και παραβιάζεται όπως είναι η υφιστάμενη ρύθμιση του Νόμου γιατί εξαιρεί τους ανεξάρτητους συνδυασμούς στη διανομή των αδιάθετων εδρών στην Β΄ κατανομή και διαστρεβλώνει το ίδιο το αναλογικό αποτέλεσμα και το σύστημα εκπροσώπησης του εκλογικού σώματος», είπε, και υπενθύμισε το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε πρόσφατα με την κάλυψη της έδρας του Κινήματος Αλληλεγγύη.

Δείτε την ατζέντα της Επιτροπής Εσωτερικών με τις προτάσεις νόμου και τις τροποποιήσεις:

  • H πρόταση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα για εφαρμογή της απλής αναλογικής και όσα κόμματα λάβουν ποσοστό 1,8% και άνω να μπορούν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο και να συμμετέχουν και στη δεύτερη  κατανομή. Προνοείται επίσης αναθεώρηση του ποσοστού που απαιτείται για την είσοδο των κομμάτων στην τρίτη κατανομή στο 3,6%.
  • H πρόταση νόμου του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργου Περδίκη για τη θεσμοθέτηση διαδικασίας οριζόντιας ψηφοφορίας κατά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών
  • H πρόταση νόμου Περδίκη – Άννας Θεολόγου ώστε, πέραν των αυτοτελών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, στη δεύτερη κατανομή εδρών να συμμετέχουν και οι συνδυασμοί ανεξαρτήτων, εφόσον συγκεντρώσουν ποσοστό 3,6% του συνόλου των έγκυρων ψήφων σε ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκρατίας.
  • H πρόταση Μαρίνου Σιζόπουλου εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, για την εισαγωγή του θεσμού της εκλογής βουλευτών επικράτειας από το  σύνολο του εκλογικού σώματος, καθώς και σχέδιο απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων σύμφωνα με το οποίο ο αριθμός των βουλευτών καθορίζεται σε 90, από τους οποίους το 70% θα εκλέγεται από την ελληνική κοινότητα και το 30% τουρκική κοινότητα,  όπως προνοείται από το άρθρο 62(2) του συντάγματος.
  • H πρόταση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Πανίκου Λεωνίδου για το θέμα των προνοιών της νομοθεσίας για τη διόρθωση του  εκλογικού καταλόγου λόγω αλλαγής δεδομένων και τη μεθοδολογία που ακολουθείται για την εφαρμογή των εν λόγω προνοιών.
  • Οι προτάσεις του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών για επιβολή ορίου θητείας δύο θητειών για την εκλογή Δημάρχων, Κοινοταρχών και αιρετών μελών σχολικών εφορειών
  • Η πρόταση νόμου των βουλευτών του ΑΚΕΛ, Ελένης Μαύρου και Αντρέα Φακοντή για τροποποίηση του περί Εκλογής (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της  Δημοκρατίας) Νόμου, ώστε οι εκλογείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην  άσκηση του  εκλογικού τους δικαιώματος, λόγω τυφλότητας ή άλλης ανικανότητας, να δύναται να ζητήσουν από τον προεδρεύοντα της εκλογής ή από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης τους να τους βοηθήσουν να το πράξουν.
  • Η πρόταση νόμου του βουλευτή του ΕΛΑΜ, Λίνου Παπαγιάννη ώστε για σκοπούς εγγραφής προσώπων στον εκλογικό κατάλογο να μη διεξάγεται προσωπική συνέντευξη, όπως ισχύει σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις.
  • Για τοποθέτηση έχουν συμπεριληφθεί στην ατζέντα, πρόταση νόμου για τροποποίηση του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμο των βουλευτών Κυριάκου Χατζηγιάννη, Γιώργου Κάρουλλα, Ονούφριου Κουλλά και Γεώργιου Γεωργίου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ και πρόταση νόμου του Γιώργου Λιλλήκα για αυτεπάγγελτη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο όσων προσώπων αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν.
  • Τοποθετήσεις επί των τροπολογιών που θα υποβληθούν στην Ολομέλεια στην πρόταση νόμου του Παύλου Μυλωνά, βουλευτή  του ΔΗΚΟ και των Χρίστου Χρίστου  και  Λίνου Παπαγιάννη εκ μέρους του ΕΛΑΜ για κατάργηση της παρουσίας εκπροσώπων κομμάτων στο χώρο διεξαγωγής ψηφοφορίας κατά τις βουλευτικές εκλογές
  • Πρόταση νόμου του Γιώργου Περδίκη που διαλαμβάνει την απαγόρευση της παρουσίας των υποψηφίων και των  εκπροσώπων  των κομμάτων στα εκλογικά κέντρα για σκοπούς ψηφοφορίας στις ευρωεκλογές και την απαγόρευση της αναφώνησης του ονόματος και του αριθμού του εκλογικού βιβλιαρίου κάθε εκλογέα που εισέρχεται στο εκλογικό κέντρο για σκοπούς ψηφοφορίας στις ευρωεκλογές.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email